Kuchnia mojego dzieciństwa i ta, którą dopiero odkrywam

Wpis

niedziela, 11 grudnia 2011

Cake pops Rudolfy

Spróbowałam i ja.... 
Wymagają nieco większego wkładu  pracy i cierpliwosci niz zwykłe ciastka czy muffiny i mam wrażenie, że najbardziej smakować będą amatorom tych baaaardzo słodkich słodkosci, a nie zwykłym zjadaczom czekolady 
bo nawet dla mojej córci okazały się jednak nieco ZA słodkie. 

Z przepisu Dorotus


Składniki na około 20 sztuk:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
120 g serka mascarpone
80 g nutelli lub masła orzechowego
200 g czekolady, 
do obtoczenia
1 łyżka oleju

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Dekoracja: czerwone smarties, zielone groszki do dekorowania tortów, precelki z Lidla


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adziocha_t
Czas publikacji:
niedziela, 11 grudnia 2011 08:47

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Zdjęcia prezentowane na blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

Opcje Bloxa