Kuchnia mojego dzieciństwa i ta, którą dopiero odkrywam

Wpis

sobota, 12 stycznia 2013

Zupa brokułowa z grzybami shiitake i migdałami

Składniki (2 porcje):

450 g brokułów
½ cebuli
1 łyżka masła
60 ml białego wina
500 ml wywaru warzywnego
125 ml kremówki
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej

Ponadto:
100 gram grzybów shiitake
3 łyżki oleju orzechowego
1 łyżka migdałów

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny

Brokuł podzielić na mniejsze części, odłożyć na później 100 g . Grzyby (najlepiej moczone wcześniej przez noc) umyć i pociąć na pół lub na ćwiartki.
Cebulę obrać, pokroić w niewielką kostkę i zrumienić na maśle, zalać winem i wywarem warzywnym. Dodać brokuł i gotować około 6 minut. Skrobię wymieszać z dwiema łyżkami zimnej wody na gładka masę, Dodać do zupy i chwile jeszcze gotować na wolnym ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Całość zblendować na gładką masę.
Na suchej patelni uprażyć migdały. Grzyby i 100 g odłożonego brokuła podsmażyc na oleju orzechowym, dodać do zupy.
Zupę serwować posypaną migdałami.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adziocha_t
Czas publikacji:
sobota, 12 stycznia 2013 23:25

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • smakpoznania napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/20 23:18:11:

    Fajna wariacja na temat prostej zupy. Na pewno wypróbuję, bo klasyczna brokułowa już mi się znudziła.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Zdjęcia prezentowane na blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

Opcje Bloxa