Kuchnia mojego dzieciństwa i ta, którą dopiero odkrywam

Wpis

niedziela, 13 stycznia 2013

Zupa czosnkowa



Składniki (4 porcje):
duża główka czosnku
jajo
łyżka startego żółtego sera
litr bulionu warzywnego
malutki kieliszek białego wina
sól, pieprz

Ponadto:
2-3 kromki chleba tostowego  lub bułka
troszkę oleju

Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano  z wyciśniętym ząbkiem czosnku na oleju.
Resztę czosnku obrać i wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować do miękkości (jakieś 15 minut). Jajko roztrzepać i zmieszać z serem. Powoli wlewać do garnka, cały czas mieszając. Chwilkę podgrzewać, nie doprowadzając jednak do wrzenia, dodać wino, zblendować
i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami (można tez posypać startym żółtym serem).


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adziocha_t
Czas publikacji:
niedziela, 13 stycznia 2013 18:20

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Zdjęcia prezentowane na blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

Opcje Bloxa