Kuchnia mojego dzieciństwa i ta, którą dopiero odkrywam

Wpis

poniedziałek, 04 lutego 2013

Tagiatelle z beszamelem

Składniki:

50 dag makaronu tagiatelle (użyłam orkiszowego)
2 łyżki masła
1 ½ łyżki mąki
½ litra mleka
2 łyżki śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
40 g parmezanu
ząbek czosnku
½ kg brokułów

Masło rozpuścić w rondelku, dodać posiekany czosnek i podsmażyć około minuty. Dodać mąkę. Mieszać drewnianą łyżką żeby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, dolewać mleko i gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić gałką muszkatołową, posolić i popieprzyć. Na końcu dodać śmietanę i starty parmezan (zostawić łyżkę). Jeżeli mimo wszystko zrobią się grudki, możemy w końcu beszamel zmiksować. Makaron gotować w osolonej wodzie aż będzie al. Dente. Brokuły zblanszować w osolonej, wrzącej  wodzie (3-5 min). Makaron wymieszać z beszamelem i obłożyć różyczkami brokułów. Posypać łyżką parmezanu.

(Przepis pochodzi z „Lubię gotować 10/2010)


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adziocha_t
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 lutego 2013 19:27

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wariatka2000 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 20:04:53:

    danie wygląda pysznie i na pewno jest bardzo sycące, zabieram do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Zdjęcia prezentowane na blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i wykorzystywanie na innych serwisach lub stronach internetowych.

Opcje Bloxa